ÇOCUKLARDA BRONŞİOLİT




BRONŞİOLİT BELİRTİ ve BULGULARI / SEBEPLERİ / RİSK FAKTÖRLERİ / TEDAVİ
DOKTORU NE ZAMAN ARAMALISINIZ?





BRONŞİOLİT
Bronşiolit solunum yollarının en küçük dalları olan bronşiollerin enfeksiyonudur. Bu dallar havayı büyük bronşlardan akciğerlerdeki mikroskobik hava keselerine taşırlar. Bu hava keseleri oksijeni kana verir. Bronşiolit genellikle altı yaşın altında görülür ve her iki cinsi de etkiler. 
Belirti ve Bulgular : Ani başlayan solunum zorluğu genellikle soğuk algınlığını ve öksürüğü izleyerek ortaya çıkar ve şunlar görülür; Hırlama Hızlı soluk alıp-verme Soluk alıp verme sırasında göğüs ve karında görülen çekilmeler Ateş Tırnak ve dudaklarda morarma (şiddetli vakalarda) 
Sebepler : Viral veya bakteriyel enfeksiyon. Bazı çocuklar her soğuk algınlığının arkasından bunu yaşarlar. Bronşiolit bulaşıcıdır ve salgın yapabilir. 
Risk Faktörleri : Vücut direncini düşüren enfeksiyonlar, özellikle solunum yolu enfeksiyonları 
Komplikasyonların veya Tekrarlamaların Önlenmesi : Çocuğun odasında soğuk buhar veren bir alet kullanılabilir. Soğuk algınlığını önlemek için çocuğu kalabalık gruplardan ve hastalardan uzak tutmak. 
Hastalığın Gidişatı ve Sonuç : Genellikle bir haftada iyileşir. Bazı çalışmalar iki yaşın altında iki ya da daha fazla broşiolit geçiren çocuklarda allerji ve astım görülebileceğini göstermiştir. 
Tedavi : Ev Bakımı; Çocuğun odasındaki hava, tercihen soğuk buhar veren aletlerle nemlendirilmelidir. Böyle bir nemlendiricinin olmadığı durumlarda duş yardımıyla böyle bir ortam hazırlanabilir. Çocuk günde birkaç kez ve gece yatarken yirmişer dakika bu ortamda tutulur. Eğer gece hırıltı ve öksürükle uyanırsa bu işlem tekrarlanır. 
İlaç : Doktorunuz bakteriyel enfeksiyon düşünüyorsa antibiyotik verebilir veya duruma göre bronşları genişleten ilaçlar önerebilir. 
Aktivite : Bulgular gerileyene dek 48 saatlik istirahat sağlanmalıdır. Daha sonra normal aktivitelere yavaş yavaş geçilir. 
Diyet : Çocuğa sık sık sıvı verilmelidir. Süt, solunum yolu salgılarını koyulaştırabileceği için tercih edilmemelidir. 
Yuvaya, Okula Gidiş : Bulgular gerilediğinde, iştah açılmaya başladığında çocuk rahat hissediyorsa gidebilir. 
Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız? 
Bulgular 24 saat içinde gerilemezse 
Ateş makattan 38.50C’yi aştığında 
Balgamlı öksürük 
Deri, tırnak ve dudaklarda morarma olduğunda 
Çocukta çevreye ilgisizlik ve uyuşukluk ortaya çıkmışsa, derhal doktorunuzu arayınız. 

Acıbadem Hastahanesi Pediatri Bölümü uzmanları tarafından hazırlanmıştır.