DİYABETLİ ÇOCUK ve ADOLESANLARDA AŞILAMA


DİYABETLİ ÇOCUK ve ADOLESANLARDA AŞILAMA NASIL OLMALIDIR?
TEKRAR AŞI / PNÖMOKOK AŞISI / GRİP AŞISI / SUÇİÇEĞİ AŞISI / HEMOFİLUS İNFLUENZA TİP B AŞISIDiyabetli Çocuk ve Adolesanlarda Aşılama Nasıl Olmalıdır?

Diyabetli çocuklar da diğer çocukların olduğu aşıları aynı şekilde olmalıdır. Diyabet nedeniyle aşı yapılmasını kısıtlayan özel bir durum yoktur. Aksine, diyabetli çocuk ve adolesanlarda enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı daha fazla olduğundan, bu hastalıklardan korunmak için aşılanmak oldukça önemlidir. Aşağıda Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan aşı takvimi bulunmaktadır.
Nedeni belli olan ateşli hastalık durumlarında aşı uygulanabilir. Fakat ağır derecede zatürre (pnömoni), böbrek yetmezliği veya kortizon kullanımı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumlarda aşı yapılması sakıncalıdır.

YAŞVEREM (BCG)KARMA(DBT)Çocuk Felci(Polio)KIZAMIKHEPATİT BDİFTERİ TETANOZTETANOZ
İLK AY*   *  
1.AY    *  
2.AY ** *  
4.AY **    
6.AY **    
12.AY   *   
15.AY       
18.AY RR    
5-6 YAŞ  R  * 
10 YAŞ      *
14 YAŞ      *

R(Rapel): Tekrar aşı

İnsülin enjeksiyonu yapan çocuklarda Hepatit B aşısı mutlaka uygulanmalıdır. 3 doz halinde yapılır. İlk iki doz bir ay ara ile, üçüncü doz ise ilk dozdan 6 ay sonra yapılır. Çocuk 2 yaşından büyükse ve daha önce Hepatit B aşısı yapılmamışsa, önce Hepatit B taşıyıcısı olup olmadığı araştırılmalı, daha sonra aşılanmalıdır.
Bazı aşılar ateş yapabilir ve bu da kan şekerini birkaç gün etkileyebilir. Eğer seyahate çıkılacaksa bu durum göz önüne alınarak aşılar daha önce yaptırılmalıdır. Rutin aşıların dışında diyabetli çocuklara yapılması önerilen aşılar:


Pnömokok Aşısı
Pnömokok bakterileri çocukluk çağında görülen pnömoni ve menenjitin en önemli nedenlerindendir. Bu sebeple 2 yaşından büyük diyabetli çocukların pnömokok aşısı ile aşılanmaları önerilmektedir. Aşı dozu 0,5 ml. olup bir kez kas içi ve cilt altına uygulanır ve 5 yıl sonra tekrarı gerekir.


İnfluenza (grip) aşısı
Grip aşısının koruyuculuk süresi 6 ay, gribal enfeksiyonların görülme mevsimi ise kış aylarıdır. Bu nedenle grip aşısının her yıl sonbahar aylarında yapılması uygundur. 6 aydan büyük tüm diyabetli çocuklara grip aşısı yapılabilir.


Varisella (suçiçeği) aşısı
Suçiçeği geçirmemiş 1-12 yaş arsındaki çocuklarda 0,5 ml. Cilt altına tek doz uygulanır. Adolesanlarda ilk doz aşıdan 1 ay sonra ikinci doz aşı önerilmektedir.


Hemofilus influenza tip B aşısı
Menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı gibi ciddi enfeksiyonlara yol açan hemofilus influenza bakterisi özellkle 5 yaşın altında tehlikeli olabilir. Bu nedenle 2.,4.,6. ve18. aylarda aşılama yapılmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda daha önceden bu aşı yapılmamışsa tek doz aşı yeterli olur.
Çocukların aşılanması gelecekte bulaşıcı hastalıklardan korunmak için gereklidir. Diyabetli çocuğu olan aileler aşılama programlarına titizlikle uymalı, aşılarını hekim önerisi ve kontrolü altında yaptırmalıdırlar.