ANKİLOZAN SPONDİLİT

Ankilozan Spondilit
(Romatoid Spondilit, spondilit veya Marie-Strumpell Hastalığı)

Ankilozan Spondilit (AS) bir veya daha fazla omurga kemiğinin iltihabi durumudur. Omurga kemikleri arasında görülebildiği gibi omurga kemikleri ile leğen kemikleri arasında da görülebilir. Sonuç olarak etkilenen kemik


yüzeyleri birleşme eğilimine girmektedirler.
Hastalığın nedeni bilenmemektedir, ancak genetik etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Hastalık, özellikle geceleri ve hareketsizlik ile görülen aralıklı kalça ve / veya alt sırt ağrısı ile başlamaktadır. Sırt ağrısı kalçaya yakın bölgede başlayıp yukarı doğru ilerleyebilir. Ağrı, öne doğru eğilme ile azaltılabilir. Göğüs kafesini oluşturan kemiklerin etkilenmesi nedeni ile akciğer genişlemesi kısıtlı olabilir. Şikayetler herhangi bir safhada artabilir, azalabilir veya durabilir.
Hastalığın ilerlemesi ile hareketliliği sağlayan eklem etkilenmesi sonucunda kemik ve kıkırdak yıkımı sonucu eklemlerde kapanma ve birleşme meydana gelebilir. Ağrılı ve maluliyet verici olabilir. Kalp, akciğer ve gözler de etkilenebilir. Sıklıkla 20-40 yaş arası görülür, ancak on yaş altında da izlenebilir. Daha çok erkeklerin etkilendiği görülmüştür. 10 000 kişide bir sıklıkla izlenebilir.
Şikayetler alt sırt ağrısı, kalça ağrısı, hareket kısıtlılığı, boyun ağrısı, topuk ağrısı, yorgunluk, ateş, eklem ağrısı ile şişliği, iştah kaybı ve kilo kaybı olabilir.
HLA_B27 antijen testinin müspetliği, omurga veya kalça filminde eklem bulguları, kan sayımında hafif kansızlık izlenebilir.
Tedavideki amaç eklem ağrısını hafifletmek ve oluşan maluliyet ile başetmektir. Postür ve nefes alma hareketlerine olanak vermek amacı ile ağrı kesiciler kullanılabilir.
Kalp, gözler ve akciğerler üzerinde istenmeyen etkiler oluşabilir.


Ankilozan Spondilit
Ankilozan spondilitte çekilen grafilerde bambu kamışı görünümü tipiktir.
Sakroiliak eklemlerde sakroileitisle başlayan ve omurgayı da tutan sistemik inflamatuvar bir hastalıktır. 20-30 yaşlarda ve genellikle erkeklerde görülür. Etyolojisi belli değildir. Eklemlerde ilk olarak fibröz, ilerlediğinde osseöz ankilozlara yol açar. Başlangıçta sabah ağrıları ve sertlikleri vardır. Zamanla hareket kısıtlılıkları başlar ve ilerler. Servikal ve lumbar lordozda azalma ve torakal kifozda artış ortaya çıkar. Kalça ve dizlerde fleksiyon kontraktürleri görülür. Radyolojik incelemede sakroileitisin yanısıra ankilozlar, paravertebral ossifikasyon ve sonuçta bambu kamışı görünümü tipiktir.



Yukarıda bahsedilenlerden kendinize pay çıkarıyorsanız, en kısa zamanda doktorunuza ulaşın.